Hjælp din alkoholiserede ven i alkoholbehandling

16 May 2019 Astrid Pedersen

editorial

De fleste af os har i løbet af vores levetid stiftet bekendtskab med alkoholisme i den ene eller den anden form. Alkoholisme er den mest udbredte form for afhængigheds betinget misbrug i Danmark – og misbrug af alkohol finder sted i alle samfundslag, blandt personer i alle aldre, af begge køn, og på alle uddannelses niveauer.

Misbrug og afhængighed skeler ikke til social status, familiære forhold eller indkomst, men rammer bredt på tværs af alle samfundsklasser. Derfor er det stereotype billede af alkoholikeren som den subsistensløse stakkel på bænken eller det brune værtshus aldeles misvisende. Alkoholismen trives i bedste velgående i samtlige sociale lag – nogle mennesker er blot bedre til at holde deres misbrug skjult for omverdenen end andre.

Hvordan kan jeg spotte en alkoholiker?

Hvis du har mistanke om, at en person tæt på dig er ved at udvikle – eller måske endda allerede har – et problematisk forhold til de våde varer, skal du have antennerne ude. De fleste misbrugere er verdensmestre i at skjule deres afhængighed, og lyver gerne over for andre – og over for sig selv – for at lægge røgslør ud.

Hvis du oplever, at din før så pligtopfyldende kollega pludselig er begyndt at falde af på den og måske udebliver fra arbejde, eller ofte lugter af alkohol – måske endda er usoigneret og har tømmermænd – bør du skride til handling. Et misbrug går ikke i sig selv igen. Alkoholisme vil som oftest eskalere, i takt med at den misbrugsramte udvikler en øget tolerance over for alkoholen.

Til slut vil vedkommendes fysiske og mentale funktioner være betinget af, at der er en vis mængde alkohol til stede i blodet. Dette benævnes ”funktionspromillen” – og er man først nået derud, er der brug for professionel hjælp til afvænning.

Du kan læse mere om alkoholisme og behandling heraf på stien behandlingscenter alkoholbehandling

More articles