Alle kender vel efterhånden en smed

19 januar 2021 Anders Lundtang Hansen

Selvfølgelig ved du godt, hvad en smed laver generelt, men du er måske ikke helt sikker på, hvad det drejer sig om, når der er tale om klejnsmede eller maskinsmede, selvom du har en antagelse.
Der findes desuden også andre typer af smede!

Man kan også arbejde som selvstændig smed, være smedechef eller være ansat i et smedefirma i København, hvor man kan være lidt af den gammeldags type, der ligner, at man mest skifer sko på heste, eller man laver kunstværdige installationer ved at bygge materialer og sager med smedjeredskaber.

Det er dog ikke så meget det, som vi skal tale om i dag, men mere se på det pudsige statistiske i, at de fleste kender til en smed, om vedkommende så stadig lever, eller personen for nyligt er gået bort.

Man skal sjældent mange led ud, før man kommer til en smed, og oftest er et enkelt led nok.

Hvordan kan det lige være?

En smed er både af navn og gavn, men ikke altid begge dele

For det første hænger det nok sammen med, at smedjefaget har eksisteret i utrolige mange år, og man kan næsten spore det og trække rødder retur til tidligere epoker i verdenshistorien, hvor det både har udviklet sig i mange retninger, og hvor det samtidig stadig har bevaret sin oprindelige form.

Derfor kan man kalde mange typer mennesker for smede – både med tanke på klejnsmede og maskinsmede, som nævnt tidligere – og ved man ikke bedre, så kalder man dem bare for “smed”.

Så er der nok også nogle mennesker, der mest blev genkendt via deres erhverv, hvorfor man refererede til dem på den måde, om de så stadig udøvede den slags, eller de er gået på pension.

Andre kan måske ligne en smed eller opføre sig som en smed i deres fritid, hvor de laver ting og sager, som en professionel smed ville gøre det.

Derfor finder du mange smede i Danmark.

Flere Nyheder