Kan du stifte din egen fagforening?

26 June 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er ikke så svært at stifte en forening, det kan faktisk gøres på en eftermiddag, og så længe man overholder de regler, der er forbundet med at drive sådan noget, så skal det meste nok kunne lykkes.

Dog er det noget helt andet, hvis du render med ønske om at stifte din egen fagforening og tjene penge på medlemmer, indgå i overenskomster med videre.

For det første er der meget tillid forbundet med at være medlem i en fagforening, så medlemmerne skal virkelig synes, at din fagforening kan bidrage med noget, som de ikke vidste, de kunne få hos dig, og som de ikke får hos andre.

Desuden er der meget stolthed forbundet med at være medlem af en bestemt fagforening, så du vil nok opleve en del modstand, hvis du forsøger at hijacke medlemmer fra andre fagforeninger, eller der pludselig sker en tilstrømning i din retning.

Men sværest vil det formentlig blive at blive accepteret af arbejdsmarkedets parter, når man skal til at indgå forhandlinger om de elementer, der knytter sig hertil.

Dette kræver jo også stor kendskab til markedets mekanismer, og hvordan den slags foregår i Danmark, så man skal virkelig brænde for den her sag og vil gå ind i den med hud og hår.

Hvis man bare vil have en fagforening for at tjene penge på medlemmer, så skal man finde sig en anden gesjæft at tjene penge via, for der er som nævnt meget nidkærhed og kærlighed forbundet med sådan noget med at være i en fagforening.

Og du skal jo ikke bare brænde for fagkampen, du skal også drive selve fagforeningen, og det kræver nok en del ansatte også; medlemmerne har mange specifikke spørgsmål, der er meget jura forbundet her – og du skal virkelig yde dit for medlemmernes skyld.

Så: er du klar til det?

More articles