Nutidens kloakker er relativt nyt

20 januar 2020 Lotte Hindsberg
Nutidens kloakker er relativt nyt

For de fleste mennesker er velfungerende kloakker noget de tager som en selvfølge og das i gården eller at der lå afføring og skidt på gaderne, noget der hørte middelalderen til. Men det kloaksystem vi har i dag er ikke mere end 150 år gammelt og har primært været i storbyerne. I dag er vores kloaksystem udvidet, men det er stadig ikke alle der er tilsluttet det offentlige kloaksystem. Har du f.eks. et sommerhus, der ikke er tilsluttet systemet, er det f.eks. muligt at få en kloakservice i Nordsjælland og derved få tømt din septiktank

Din kloak dit ansvar

Det er dit ansvar at dine kloakker er hele ud til skel og har du mistanke om at der er et hul eller de er forstoppet, skal du ringe til en autoriseret kloakmester med det samme og få ham til at undersøge dine kloakker. Det er ikke noget du selv må gøre. Da hele og rene kloakker er vigtige for vores samfundssundhed. Hvis der er hul på kloakken, kan der komme rotter og andre skadedyr ind i din bolig. Du har pligt til at melde det til kommunen, hvis du har mistanke om at der rotter på din grund og de vil komme ud og få dem fjernet. 

En kloakmester vil via et TV tjekke din kloak og hvis der er et hul vil han reparerer det. Er kloakken meget stoppet vil han tilbyde at rense dem. Det er også en kloakmester, der kan sætte en rottespære op, som er med til at sikre at rotterne ikke kan komme ind i dit hus. 

Selvom du ikke selv må ordne din kloak, er det ok at du renser dine afløb på badeværelset og i køkkenet. Det kan være for gamle madrester eller hår. Det anbefales ikke at bruge afløbsrens. I stedet kan du bruge kogt vand.

Flere nyheder