Er du klar til overgangen fra indlagt til ambulant på et misbrugscenter?

30 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Kan du huske dengang, du blev indlagt på et misbrugscenter, og du skulle bruge alle dine kræfter i dit inderste for ikke at stikke af.

Du var nemlig bange for, at du ville forspilde denne sidste chance, som du følte, det var, for at forandre dit liv til det bedre. Du ville svigte familien, kæresten, venner og ikke mindst dig selv.

Specielt lige i starten var det sådan en stor forandring, og det gjorde ondt med alle de abstinenser i kroppen, at du gjorde alt for at holde dig aktiveret og ikke tænke på dit tidligere misbrug og gøre omgivelserne på din stue til noget, der mindede dig om derhjemme.

Men du holdt ud, og det var så sejt klaret, men nu varsler dine behandlere, at du har klaret dig så godt, at du skal ud og være indlagt ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal være på din stue hver nat.

Ja, faktisk kan du komme hjem og være blandt de omgivelser, som du tidligere savnede, men som du nok har lagt så stor afstand til for at komme væk fra dit misbrug, og nu frygter du, at de gamle omgivelser vil minde dig om misbruget og sende dig retur, nu hvor du har været isoleret fra de gamle omgivelserne så længe og begyndt at komme på højkant.

På den ene side er du også stolt af dig selv, men omvendt ved du godt, at nu skal prøven stå for, om du falder i med det samme, eller om du kan holde dig fra fristerne, der kan melde sig.

Så hvad skal du gøre for at være klar til at være ambulant indlagt og ikke fast?

Du skal som det første ikke opsøge de mennesker, der misbrugte sammen med dig, og så er det vigtigt, at du fortæller ærligt dine nærmeste om dit ståsted i livet, så du ikke bliver fristet.

Er dit misbrug for eksempel alkohol, så skal de ikke foreslå dig, at I lige tager en bytur sammen for at fejre det med det samme.

Men ellers skal du nok klare den.

More articles